INFO OM LAKOLK STRAND

Livreddertårn med livreddere giver tryghed på stranden.

Badesikkerheden er helt i top på Lakolk Strand på Rømø - en af Nordeuropas bedste badestrande. Her er der i hele sommerperioden et livreddertårn bemandet med to professionelle livreddere og forsynet med moderne sikkerheds- og redningsudstyr.

Livreddertårnet er opstillet og bemandet af TrygFonden Kystlivredning efter aftale med Tønder Kommune.

Hver dag i hele sommerperioden vil de specialuddannede kystlivreddere være på vagt hver dag i dagtimerne mellem kl. 11 og 19. Et flag i toppen af tårnet markerer, at der er livreddere på vagt. Den primære zone, som livredderne observerer, er markeret med rød/gule flag i sandet.

Tårnet er blandt andet udstyret med en hjertestarter, rescue boards og en redningsbåd. 

Sidste år gennemførte TrygFondens kystlivreddere 13.809 aktioner, hvoraf de 50 betegnes som livreddende. Det vidner om, at livreddernes tilstedeværelse gør en væsentlig forskel for badegæsternes sikkerhed.

TrygFonden Kystlivredning er et samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Svømmeunion. Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning vil være på Lakolk Strand frem til den 21. august, hvorefter livreddertårnet bliver kørt til opbevaring for vinteren.

 

Vælg en strand med livreddere

TrygFonden har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, SDU, netop offentliggjort TrygFondens årlige, nationale druknestatistik. Rapporten viser blandt andet, at antallet af druknede som følge af badeulykker ikke er faldet siden 2001, og i perioden 2001-2008 skete knap hver femte drukneulykke i forbindelse med badning ved kysterne.

 - Det sikreste sted at bade er der, hvor der er kystlivreddere på stranden. De kan hurtigt komme til undsætning, hvis man kommer i vanskeligheder i vandet. Derfor opfordrer vi folk til at søge mod de strande, der er overvåget af kystlivreddere. Det er også altid en god idé at orientere sig om badeforholdene, når man ankommer til stranden – og er man i tvivl, kan man altid spørge livredderne til råds. Hvis ikke der er livreddere til stede, bør man altid forhøre sig blandt de lokale om badeforholdene på stranden, siger kystlivredningschef Erik Bech fra TrygFonden Kystlivredning.

 

Lær de 5 baderåd at kende

Som badegæst kan man selv være med til at mindske risikoen for, at man kommer ud for en badeulykke – blandt andet ved at følge de fem baderåd.

- Det er en rigtig god idé at lære de fem baderåd at kende og samtidig skippe de gamle myter, der f.eks. siger, at det er sikkert at gå ud i vandet, til det når navlen. Der er ikke to strande, der er ens. På den ene kan man måske godt gå ud til navlen, mens det kan være livsfarligt på den anden strand, fordi strømmen kan være så stærk, at man bliver væltet omkuld. Selv på lavt vand, hvor man sagtens kan bunde, sker der drukneulykker, fortæller René Højer.

 

TrygFondens fem gode baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme

Det mest enkle af alle råd og alligevel er manglende svømmekundskaber årsag til drukneulykker hvert år. Hvis du ikke kan svømme, så bad kun, hvor du kan bunde og i roligt vand.

2. Gå aldrig alene i vandet

Lad dig ikke forføre af dit eget vovemod. Er I flere sammen i vandet, kan I holde øje med hinanden og hjælpe, hvis en af jer skulle komme i problemer.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne, før du går i vandet, og spørg livredderen til råds. Tjek, om der er fralandsvind eller pålandsvind. Undersøg, hvor hurtigt det bliver dybt, og se på bølgeskummets bevægelse for at bedømme strømretningen. Spørg også livredderen, om der er risiko for revlehuller. Brug heller aldrig oppusteligt legetøj, gummibåde og badedyr ved fralandsvind – det kan meget let være livsfarligt.

4. Lær stranden at kende

Spørg de lokale eller en livredder til råds om badeforholdene, og om der er særlige forholdsregler, du bør kende. Husk, at forholdene ændrer sig med vejret.

5. Slip ikke børnene af syne

Hver femte badeulykke herhjemme sker for børn - og ofte pga. manglende opsyn fra en voksen. Lad derfor aldrig dit barn ude af syne.

Læs mere på:

 

INFO OM RøMø

Rømø ligger ca. 10 km ude i Nordsøen, forbundet med fastlandet ved Rømø-dæmningen. Rømø var tidligere en del af Skærbæk Kommune på i alt 36.000 ha og knap 8.000 indbyggere, men er efter strukturreformen 2007 blevet en del af Tønder Kommune.

På Rømø er der 850 faste indbyggere, og øen har et areal på 129 km². Det er en kendt turistø, som bliver besøgt af flere tusinde turister om året. øen er bl.a. kendt for sine flotte og utroligt brede, hvide strande og sin smukke natur. Næsten 90% af øen er ren natur, en stor del er statsejet, og 1.700 hektar er fredet.

Rømø-dæmningen er 9,2 km lang og bygget 1939-48. Da dæmningen blev planlagt, valgte man at lade den følge vandskellet mellem Juvredybs og Listerdybs tidevandsområder, bortset fra stykket nærmest Rømø, hvor dæmningen fik et noget sydligere forløb. Derved afskar man et havområde på omkring 5 km², hvor tidevandet blev tvunget nord om øen. Dette har medført, at bl.a. Juvre-diget er blevet gennembrudt flere gange.

Man siger, at der findes 2 byer på Rømø, Lakolk og Havneby. Den største by er helt klart Havneby, som er en "rigtig" by i modsætning til Lakolk, som mest er en turistby. I Havneby er der butikker og huse, hvor der i Lakolk mest er sommerhuse.